Maten på Murbräckan

”Bra mat som hamnar i magen ger barnen energi att utvecklas, leka och lära”
/Ur Livsmedelverkets broschyr Nationella riktlinjer för måltider i förskola.

Matfilosofi
Det viktigaste för oss är att ge barnen matglädje och främja bra matvanor. Vi får vår lunch levererad från Restaurang Mat i kvadrat, som har ett pågående arbete med att använda mer ekologiska varor och MSC-märkt fisk. Vi får tre sorters grönsaker till maten och färskbakat bröd när soppa serveras. En gång i månaden får vi pannkakor med sylt istället för bröd till soppan.

Mellanmålet serveras av pedagogerna och föräldrar. Här har vi föräldrar möjlighet att göra goda och nyttiga mellanmål till våra barn. Vi följer livsmedelsverkets riktlinjer och använder osötade produkter så som yoghurt, sylt och müsli. Vi bakar med extra fiber i form av havregryn eller rågmjöl och sötar sylt och fibermuffins med banan eller äpple.

Sockerpolicy
Vi har ingen uttalad nolltolerans mot socker. Däremot får barnen inte kakor, söta drycker eller sötad yoghurt i förskolan. En gång i månaden skickar cateringen med sylt som barnen får till pannkakorna, här letar vi efter ett osötat alternativ.

Vi har tre undantag vad gäller ”sötsaker”: